Anförande på kommunfullmäktiges budgetmöte 12.11.2020
- Rebecca Åkers
- Nov 12, 2020
- 6 min read
Bästa fullmäktige, bästa tjänstemän,
Jag vill börja med att å den socialdemokratiska fullmäktigegruppens vägnar rikta ett stort tack till alla tjänstemän som arbetat med att sätta ihop budgeten, det är ett gediget arbete och att döma av tiden det tog att sätta sig in i den har tillverkningen säkerligen tagit många långa arbetsdagar. Det är inte heller en tacksam situation vi befinner oss i, när ingen av oss vet hur morgondagen ser ut, vilka projekt som inte kan förverkligas, vilka tjänster som blir överbelastade eller överflödiga. Men med tanke på att vi famlar i blindo och tar steg ut i träskmarker som vi inte kan veta med säkerhet att bär under fötterna, har ni lyckats rätt väl med att staka ut en väg åt oss.
”Växande och viljestark”. Det är kommunens strategi, våra bevingade ord. Vi vill och vi vill växa. Vi vill att våra invånare ska må bra.
Vi blev alla ledsna över de negativa siffror som framkom i välfärdsbokslutet som presenterades på fullmäktigemötet i september. Ökad skoltrötthet, mobbning och psykisk ohälsa bland unga var oroande redan 2019, och det har knappast blivit ett mindre problem år 2020, eller 2021. En sänkning från 60% till 40% av högstadieelever som tycker om att gå i skola, en siffra som ligger 20 procentenheter under det nationella medeltalet. Nästan 40% av högstadieelever som inte är nöjda med livet, en skoltrötthet på 22%. Vi tar därför glatt emot de förslag som görs i socialnämnden och kultur- och fritidsnämnden – en ny socialarbetare inom barnskyddet, en utökning med skolpsykolog, en resursperson i mental-och missbruksfrågor för högstadiet. Jag är glad att vi i Korsholm brys oss om de unga. Det är ändå långt en kamp att släcka bränder och vi går inte så långt som vi skulle kunna, och enligt beredningen minskar den nya socialarbetaren arbetsbördan till 35 klienter per person medan det enligt rekommendationerna borde vara 25. Varför inte en till ny? Det finns siffror som menar att våldet i hemmen ökat under coronakrisen, och de effekterna har vi inte sett ännu. Vi vill ju att våra invånare ska må bra.
Växande och viljestark. Vi vill ha många år av tillväxt framför oss. Med tanke på diskussionerna i samhället just nu lyser klimattänkandet med sin frånvaro. Det nämns lite grann om cirkulär ekonomi och solpaneler, men vi kunde gå så mycket längre. Jag är därför verkligt glad över planen på att förnya klimat- och energistrategin. Jag hoppas denna process blir en deltagande process, där alla sektorer är inblandade så att vi i varje nämnds förslag i nästa års budget ser energieffektiva och koldioxidsnåla förslag som motiverats av klimatåtgärder – i allt från upphandling till bildning. Vi vill ju gärna finnas till om 100 år också.
Växande och viljestark. Vi vill locka till oss nya företag. Kommunstyrelsens budgetförslag inkluderar ett 100 000€ anslag för att göra Korsholm till den företagsvänligaste kommunen. Det ska bli intressant att följa med vilka innovativa samarbetsformer detta kan leda till. Stora synergier och stark sysselsättning kan säkert uppkomma, men låt oss hoppas att en sådan symbios inte leder till att kommunen glömmer vad den är. En samling av människor, som tillsammans bestämmer hur vi ska ta hand om varandra. Budgeten nämner att kommunens verksamhet i framtiden ska styras av LEAN-principer. För er som inte vet, bygger detta synsätt starkt på att göra processerna så effektiva som möjligt för att maximera ”customer value”. Jag vill här påminna om att en kommuninvånare inte bara är en kund – det är också en ägare, en beslutsfattare och en producent av kommunens tjänster. Jag tror verkligen vi kan förbättra processerna i organisationen, men vi måste minnas vad som är vår grunduppgift ”vilket värde tillför detta till kommuninvånarna som helhet”. Jag skulle därför föreslå att alla omnämnanden om LEAN-modellen tillför denna värdegrund –att kommunen som helhet drar nytta av det. Vi vill ju att vår verksamhet ska vara ändamålsenlig.
Växande och viljestark. Men ibland är det ingen skillnad vad vi vill. Budgeten är utformad i ett skede med osäkra kostnadsökningar. Regeringen Marin håller på med flera av århundradets största reformer. Vi har övergången till välfärdsområden, vi har en förlängning av läroplikten. I vår budget nämns särskilt förlängning av läroplikten och sänkningen av dagvårdsavgifter som osäkerhetsfaktorer. En skulle öka kostnaderna för läromaterial, och den andra leda till mindre intäkter. Fler uppgifter och minskade intäkter blir naturligtvis en kostnad för kommunen, men regeringen har lovat att ersätta dessa kostnader med ökade statsandelar. Vi får också hoppas att dessa leder till ökad sysselsättning, särskilt bland unga och kvinnor, när det blir enklare att sätta sitt barn på daghem och utbildningsnivån höjs. Jag är ändå särskilt glad över det 75 000 euros subventioneringsbidrag som föreslås för sommarjobb inom kommunen, det hjälper snabbare för sysselsättning än de andra åtgärderna, för så många unga blev utan sommarjobb i år. Vi vill att så många som möjligt ska vara sysselsatta.
Växande och viljestark. Vi vill växa. Men vill vi konfronteras med sanningen? Om du kollar på statistik från de senaste 15 åren, ser man klart och tydligt att befolkningen i Korsholm har ökat lite grann. Trots det har befolkningsandelen i arbetsför ålder minskat. Barn är ungefär på samma nivå, men de äldre har ökat från 15.9% till 21.8% sedan 2005. Tar vi detta i beaktande? Vi har stora skolinvesteringar, men efter nästa år verkar barnen bli färre, både i svenska och finska språkgruppen. Det faktum att allt färre av kommuninvånarna då blir nettobetalare är något vi måste minnas.
Vi vill gärna växa. Och om det inte räcker med nya fina byggnader eller arbetsför befolkning kan vi iallafall växa underskottet eller förlänga halsen på ”giraffen” – det smeknamn vi har hittat på för vår ackumulerade skuldbörda. Perlacon kommenterade tidigare på att vi investerar som en mycket större kommun. Jag kan inte bli annat än orolig av hur skuldbördan per person planeras att växa med 83% på 10 år, från 2013 till 2023 som syns in budgeten. Jag vet att det inte är dyrt att ta lån just nu, men det är inte en hållbar strategi. Jag vill också att vi ska ha bra service, lokal service och byggnader som motsvarar framtidens behov. Men jag förstår inte varför vi inte föreslår intäkter att backa upp det.
Prognoserna över kommande kommunalskatteintäkter är nog gjorda av världens mest optimistiska person, som tänker att vi mitt under en pandemi och med stundande recession ska öka skatteintäkterna med 5 miljoner på 3 år, när den de senaste 8 åren bara ökat med 2 miljoner. Prognoserna KAN stämma, men vi riskerar ganska mycket på det. Ökade kostnader i så gott som varje kostnadsslag i budgeten, ökad skuldbörda, ett underskott. *suck* Skulle det inte vara dags att tala om kommunalskatten? Förra budgetmötet jag medverkade vid var det någon som sa ”Vi måste höja kommunalskatten i något skede, men inte i år”. I år planerar vi ett underskott. Det är dags. Vi har stora saneringar som måste göras, vi har framtidsinvesteringar och vi har en åldrande befolkning.
Förslaget om kommunalskatt innehåller följande mening: ”En höjning av inkomstskattesatsen med en procentenhet betyder drygt 3 miljoner euro mera i kommunalskatteinkomst under år 2021.” Låt oss göra en mindre höjning än så. 0.25.% Då har vi samma kommunalskatt som Vasa, lägre än Vörå, lägre än Malax, lägre än Jakobstad. Då täcker vi underskottet och har lite på plus ifall det uppstår oförutsedda kostnader. Och om vi har lärt oss något av detta år är att vi inte kan se in i framtiden. Vi vill ju att vi ska kunna växa, inte sjunka ner i lånträsket.
Växande och viljestark. Det är så jag känner mitt Korsholm. Lite för stark i viljan, lite för mycketstorhetsvansinne. Låt oss vara säkra på våra styrkor och svagheter, våra hot och våra möjligheter när vi går framåt tillsammans mot ett till osäkert år.
Förslag:
S. 9, 21, Värdegrund till alla LEAN-ställen: ”Kommunens alla delar av organisationen påbörjar arbete enligt en s.k. LEAN-modell. Sättet att verka enligt en LEAN-modell är ett långsiktigt åtagande baserat på en helhetssyn av kommunens uppgift och kommuninvånarnas bästa och arbetet påbörjas omedelbart från och med början av 2021.”
S 20: ”Uppdatering av klimat- och energistrategin.” Lägg till som åtgärd ”Korsholms klimatstrategi förnyas som en helhetsprocess där alla nämnder deltar för att utveckla sektorspecifika klimatvänliga åtgärder.”
S 81. ”Korsholm erbjuder logistiskt funktionella industri- och affärstomter för olika branschers behov”
Tack för att ni lyssnat och jag hoppas vi kan ha en fin och konstruktiv debatt.
Comments