top of page

Anförande om välfärdsbokslutet på fullmäktigemötet

Korsholms ekonomiska bokslut gick i år på plus. Men vårt verkliga bokslut gick på minus. Välfärdsbokslutet visar några positiva effekter, men har också negativa nyheter, som minskad arbetsför befolkning, mer psykisk ohälsa och ökad ojämlikhet. Jag vill ändå särskilt lyfta fram ungas välmående och sysselsättning.


Vi har alla ett ansvar i att se till att unga har en framtid att lita på. Vi står förstås i Korsholm inte helt handfallna. Regeringens beslut att förlänga läroplikten kommer i alldeles rätt tid. Med den borde vi kunna minska antalet unga utanför utbildning, och vända trenden också i Korsholm. I Korsholm har också vi fattat beslut om mer resurser till elevvård och barnskydd. Men de hjälper inte direkt.


Det stora utropstecknet i välfärdsbokslutet är ungas arbetslöshet som ökade med fem procentenheter. Vi vet alla varför det är såhär: När företag sparar, vilket de gjort under pandemin, får de som är senast anställda, deltidsanställda eller tidsbegränsat anställda gå först. Dessa är ofta unga. Unga arbetar dessutom ofta i servicebranschen, vilken vi ju vet lidit hårt det senaste året.


En sommar utan sommarjobb betyder mer än bara förlorad inkomst. I de formativa delarna av ditt liv kan det betyda allt. Det påverkar hur arbetsgivare ser på dig nästa sommar, hur andra ser på dig, och hur du ser på dig själv. Den där första foten in i arbetslivet öppnar många dörrar, och nu är inte rätt tid att klämma våra ungas tår i dörrkarmen.


Som tur är kommunen inte ett företag, utan den fungerar precis tvärtom. När företagen sparar får kommunen inte spara. Vi måste investera. För att rädda generationer av kommande Korsholmares välmående och arbetsförmåga.

Koncernsektionen fattade i måndags beslutet att utöka antalet sommarjobbssedlar, så att unga som kan fixa ett avtal med ett företag om sommarjobb kan få lönestöd. Dethär är ett bra första steg, och jag hoppas att många företag och föreningar snappar upp denna chans att anställa unga.


SDPs fullmäktigegrupp vill ändå uppmuntra Välfärdsteamet, enhetschefer och styrelsen när det igen kommer på ert bord - att tänka om angående att anställa fler sommarjobbare. De enheter som har erbjudit sig att ta två sommarjobbare – om de bara arbetar halvtid kan de anställa fyra. Då blir det dubbelt så många sysselsatta. Vi har som kommun en skyldighet att hitta sådana lösningar. Det är ändå inte schysst att de unga jobbar heltid med samma uppgifter som de fast anställda med en sommarjobbslön på 900€.


Vi sitter alla här med uppgiften, mandatet och ansvaret att få Korsholmarna att må bra. Både gamla och unga. Nu måste vi ha våra armar, hjärtan och driftsbudgetkranarna öppna.

NYA INLÄGG
ARKIV
bottom of page