top of page

Anförande om integrationsprogrammet på fullmäktigemötet

Wow vilket integrationsprogram det här är! Programmet vi har framför oss idag erkänner klart och tydligt ”den resurs det är att människor har olika etnicitet, kultur, språk, religion och livserfarenhet”. När du läser det känner du klart att intentionen bakom programmet har varit godhjärtad, empatisk och framåtsträvande. Vi erkänner att positiv särbehandling i form av längre kundtjänsttid ska vara möjlig om du har problem med språket, vi ser problemen som finns i att använda barn som tolkar, vi visar förståelse för problem med grannsämja när många samlas på ett område. Vi ser problemen och vi visar förståelse. Men vi erbjuder också lösningar och utvecklingspotential.


Integrationsprogrammet lyfter upp många områden där vi som kommun måste bli bättre. Den socialdemokratiska fullmäktigegruppen vill lyfta fram tre av dessa, nämligen Bostäder, Arbete och Delaktighet.


En fråga som nämns flera gånger är Bostäderna. Det framhålls att hyresbostäderna i kommunen inte är ändamålsenliga, och vi måste se till att det finns större bostäder till förfogande. Det framhålls också att det finns en risk för ”social och etnisk segregering” när många integrationsåtgärder riktats till Smedsbyområdet. S-ordet är alltså uttalat. Segregation är ett virus som lätt tar fäste och sprider sig. Det orsakar försämrad service i mindre välbärgade områden, ökade motsättningar och minskad social mobilitet.


Bollen är kastad till Korsholms bostäder – det behövs investeringar i större bostäder. Bollen är kastad till planläggningen och samhällsbyggnadsnämnden. Låt oss minnas det i stadsplaneringen, så att både hyresbostäder och ägarbostäder, egnahemshus och höghus, lekparker och servicebyggnader byggs på samma områden. Inget enskilt område ska få ha högre status än ett annat.


Den andra frågan jag vill nämna är Arbete. Ditt arbete är förutom ditt levebröd ofta en viktig del av din identitet och ditt sociala nätverk. Där kan du bidra, där ser andra att du behövs. Kommunens sysselsättningkoordinatorer arbetar med att hjälpa invandrare att hitta jobb, men de är lagda under socialen. Integrationsprogrammet nämner att det finns ”behov av utveckling av samarbetet med näringslivet”. Vi vill vara Finlands företagsvänligaste kommun, och vi har i regionen dessutom otroligt många företag vars verksamhetsspråk är engelska – här finns en otrolig chans för synergier.


Jag har därför följande ändringsförslag:


S 31 efter Verksamhetsutveckling tillägg ”och kommunens näringslivsansvariga” i den första meningen: ”Personalen vid integrationsenheten, sysselsättningskoordinatorerna ochkommunens näringslivsansvariga kunde i fortsättningen utveckla ett tätare samarbete och jobba för att bygga upp en verksamhetsmodell för hur man tillsammans kunde jobba för att integrera invandrare och kommunens kvotflyktingar på arbetsmarknaden.”


Den tredje och sista frågan jag vill nämna är Delaktighet.


Integrationsprogrammet nämner flera gånger att det är viktigt att invandrare blir delaktiga i samhället. Det finns ändå ett stort område där invandrare inte är delaktiga – politiskt beslutsfattande.


I Korsholm var andelen kommuninvånare med utländsk bakgrund i slutet av år 2019 ungefär 2,8 procent – 546 personer – fler än några av Korsholms minsta byar. Ändå har alla i fullmäktige finska eller svenska som modersmål och alla har ljus hudfärg. Och kollar du på listorna inför kommunalvalet ser det inte bättre ut. Vi har ett mångfaldsproblem i Korsholm.


I Vasa, i Salo, i Raseborg, i Tammerfors, finns det invandrarråd som har som uppgift att ge utlåtanden till politiska beslut och förbättra invandrares ställning. Vi behöver något liknande i Korsholm för att sänka tröskeln för politiskt beslutsfattande. Jag vill därför kasta bollen till förvaltningsstadgekommittén, som just nu funderar på vilka nämnder och råd vi ska ha nästa fullmäktigeperiod. Förutom ungdomsråd, äldreråd, och rådet för personer med funktionshindrade, behöver vi ett invandrarråd.


Finland är ett land med många kulturer och har alltid varit det. Som vi alla vet är kommunens slogan Växande och viljestark. Ett viktigt sätt för oss att växa är att ta emot invandrare, och ge dem möjligheter och incentiv att stanna. Bostäder, Arbete och Delaktighet är rätt väg att gå, och vi börjar med att godkänna detta fina integrationsprogram.

NYA INLÄGG
ARKIV
bottom of page