top of page

En jämställd föräldraledighetsreform

Vi har mycket kvar att göra för att skapa en jämställd arbetsmarknad. Kvinnor tjänar i dagsläget mindre än män, och de har även lägre pensioner i genomsnitt. Kvinnor är underrepresenterade i ledande positioner, och blir mer sällan än män befordrade till högre positioner i början av karriären. Bland börsbolag har kvinnor endast runt 29% av styrelseplatserna.

Ett stort problem när det gäller jämställdheten på arbetsmarknaden är att kvinnor tar 93% av stödet för hemvård av barn. Detta innebär att de spenderar flera år utanför arbetsmarknaden, vilket bland annat leder till lägre löneutveckling och lägre insparade pensioner. Vi måste bryta denna onda cirkel. Ett föräldraledighetssystem där understödet är knutet till inkomst och stödet är kvoterat för båda föräldrarna är ett viktigt steg mot ett mer jämställt arbetsliv.

En jämställd fördelning av föräldraledighet är bra för män. Många mansdominerade arbetsplatser är väldigt prestationsinriktade, där föräldraledighet ses som något negativt. Forskning visar att män som tar pappaledigt mer sällan får bonusar. En kvot reserverad för den ena föräldern har visat sig ta bort stigma från många pappor som vill ta ledigt men inte vågar göra det.

En jämställd fördelning av föräldraledighet kan förbättra familjers vardag. Om båda föräldrarna stannar hemma med sina barn har båda föräldrarna en möjlighet att anknyta till sina barn, vilket förbättrar hälsan och sammanhållningen för hela familjen.

En jämställd fördelning av föräldraledighet är också bra för samhället. Att hålla kvinnor i arbetskraften förbättrar sysselsättningen, har goda effekter för samhällsekonomin och minskar barnfattigdom. Kvoter för båda föräldrarna har även en viktig effekt på vår kulturella syn på vård och barnomsorg. På längre sikt innebär det goda effekter för en jämställdare arbetsfördelning, och troligen för en mer jämställd behandling vid t ex vårdnadstvister.

Ett ofta använt motargument är att familjen själv bör få välja vem som är hemma. Ett system med kvoter stöder en valfrihet, eftersom familjen naturligtvis kan välja att inte använda sin föräldraledighetskvot eller ge den till en annan vårdande person, t ex en far- eller morförälder.

Nästa riksdag bör genomföra en föräldraledighetsreform som skapar en grund för jämställdhet, familjers välmående och en stark arbetsmarknad. En reform där ledigheterna delas jämnare mellan föräldrarna är en sådan reform.

Rebecca Åkers, ekonomie magisterstuderande, riksdagsvalskandidat (SDP)


Comentarios


NYA INLÄGG
ARKIV

INSTAGRAM

FACEBOOK

bottom of page