10 åtgärder för ett jämställdare Finland
- Rebecca Åkers
- Mar 9, 2019
- 3 min read
För 160 år sedan var kvinnor inte tillåtna att äga egendom. Finland var det första landet i Europa som gav kvinnor rösträtt, år 1906. År 1926 fick kvinnor rätt att ställa upp i val på samma sätt som män. Man sände objekt till månen innan man uppfann p-pillret. Våldtäkt inom äktenskapet blev olagligt år 1994, samma år som jag föddes. Vår första kvinnliga president blev vald år 2000, vår första kvinnliga statsminister år 2003.
Finlands jämställdhet är inte något som kommit av sig själv, det har krävts mycket arbete. Och arbetet är inte klart.
Det är inte att ta bort rättigheter från nån att jobba för jämställdhet. Det är inte värt att behålla traditioner som begränsar oss, som missgynnar oss och som förhindrar oss att uppfylla vår potential.
Det finns ännu arbete kvar att göra för jämställdhet. Det finns många olika saker vi kan göra, särskilt inom arbetslivet och säkerheten. Jag kan på rak arm inte komma på en, eller tre eller fem konkreta saker. Jag kan komma på minst 10.
Den första åtgärden för ett jämställdare Finland är att implementera ett anonymt ansökningssystem. Alla borde ha en jämlik chans till drömjobbet. Det är dina meriter som ska vara viktiga, inget annat.
Den andra åtgärden för ett jämställdare Finland är att göra lönerna mer genomskinliga. En kvinna tjänar i Finland endast 83% av en mans lön. Samma arbete bör ge samma lön, men i många branscher är detta inte sant i dagsläget. Ett stort problem är ändå att kvinnodominerade arbeten värderas mycket lägre än mansdominerade yrken med motsvarande längd på utbildningen och likadan mängd ansvar.
Den tredje åtgärden för ett jämställdare Finland är att reformera familjeledigheter för att förlänga månaderna som kvoteras för den andra föräldern. Kvinnor tar för tillfället 93% av hemvårdsstödet. Detta försvårar kvinnors karriär, det leder till att de oftare är hemma med barnen, arbetar oftare deltid och får lägre pensioner. Föräldraledigt som bara är riktat till pappan hjälper även pappor som vill vara hemma att undvika stigma, samt barnet att anknyta till båda föräldrarna.
Den fjärde åtgärden för ett jämställdare Finland är att ändra lagstiftningen om våldtäkt för att bygga på samtycke. I en våldtäktssituation fryser många offer till snarare än att slåss emot, och enligt den nuvarande lagstiftningen räknas inte detta som våldtäkt.
Den femte åtgärden för ett jämställdare Finland är att arbeta mot stereotyper i utbildning för att motverka en könssegregerad arbetsmarknad. Tekniska utbildningar och vårdutbildningar är fortfarande väldigt dominerade av ett av könen, och det understöder löneskillnader. Barn borde veta att det är okej att jobba med vad som helst, och att deras logiska och empatiska förmåga kan utvecklas.
Den sjätte åtgärden för ett jämställdare Finland är att göra kroppslig integritet en viktig del av utbildning och bygga sexualundervisning på samtycke. Attitydförändringar är otroligt viktigt när det gäller att förebygga sexuella trakasserier och sexuellt våld.
Den sjunde åtgärden för ett jämställdare Finland är att lära män och pojkar att tala om sina känslor och att våld aldrig är en lösning. Många med brottslig bakgrund berättar om att de saknar förmåga att uttrycka hur de känner sig, vilket leder till destruktiva handlingar.
Den åttonde åtgärden för ett jämställdare Finland är att ändra strafflagen så den straffar brott särskilt riktade mot kvinnor, som upprepade våldsbrott av en partner. Finland har näst mest våld mot kvinnor i EU, och de flesta våldsbrotten utförs av en nuvarande eller tidigare partner.
Den nionde åtgärden är att erbjuda tillräckligt med stödtjänster åt kvinnor som utsatts för våld i hemmet. Skyddshem och psykisk vård måste vara tillgängliga, och socialskyddet bör skydda så att ekonomin inte utgör ett hinder.
Den tionde åtgärden är att sänka skatten på mensskydd från 24% till 10%. Den nuvarande beskattningen berör endast personer med kvinnliga könsorgan, och det är den enda skatten som är så könsspecifik. Livsmedel beskattas lägre än mensskydd, och medicin, böcker och idrottstjänster beskattas ännu lägre än det. För att förminska de stora utgifter som mensskydd utgör, bör skatten sänkas.
Såklart finns det många åtgärder som behövs för att särskilt förbättra mäns situation. Viktigt är att förbättra unga mäns läskunskap, att förnya värnplikten, att ge män efterlevnadspension och se till att mäns rättigheter i vårdnadstvister tillgodoses. Men de talar jag mer om på internationella mansdagen istället.
Ett jämställt samhälle är tryggare och mer framgångsrikt än ett samhälle där gamla begränsande traditioner råder. Låt oss röra oss tillsammans mot ett samhälle där alla har möjligheten att förverkliga sig själv och leva ett lyckligt liv, oavsett kön.
Comments